Λεύκανση Δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας επιτυγχάνουμε αύξηση της φωτεινότητας, της αποχρωματισμένης οδοντοστοιχίας με κλινικό τρόπο. Αποτελεί την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο λεύκανσης σε σύγκριση με τις διάφορες ανεπίσημες τεχνικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Τα αίτια αποχρωματισμού των δοντιών

Οι λόγοι που αποχρωματίζονται τα δόντια ή παρουσιάζουν κίτρινη απόχρωση, είναι πολλοί. Αρχικά, συμβάλλει σε αυτό αρνητικά η ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή οδοντίνης με το πέρασμα του χρόνου, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των δοντιών και έχει κίτρινο χρωματισμό. Ακόμη, σημειώνεται προοδευτικά και η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, η οποία σε συνδυασμό με την οδοντίνη αλληλοεπιδρούν επιβαρυντικά.

Δεν είμαι όμως μόνο το πέρασμα του χρόνου που προκαλεί τον αποχρωματισμό των δοντιών. Συγκεκριμένα:

  • η κατανάλωση καφέ ή/και πράσινου τσαγιού
  • η κατανάλωση αλκοόλ ή κόκκινου κρασιού
  • το κάπνισμα
  • οι τροφές με έντονες χρωστικές ουσίες
  • η κακή στοματική φροντίδα, η οποία οδηγεί σε συσσώρευση πέτρας και πλάκας
  • καθώς επίσης και προηγούμενα σφραγίσματα ή απονευρωμένα δόντια

Όλα τα προαναφερθέντα οδηγούν στην κακή υγεία των δοντιών και παράλληλα καθιστούν αναγκαία την λεύκανση τους για αισθητικούς λόγους.

Τεχνικές λεύκανσης

Δύο είναι οι τρόποι με τους επιτυγχάνεται η κλινική λεύκανση των δοντιών.

  • Στο σπίτι. Ο ιατρός, αφού εξετάσει και λάβει το αποτύπωμα της οδοντοστοιχίας του ασθενή, του παρέχει ένα εξατομικευμένο μασελάκι με λευκαντικό υγρό. Ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόζει το μασελάκι καθημερινά (1-11/2 ώρα), για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο λεύκανσης. Σε αντίθεση με τα διαθέσιμα μασελάκια που πωλούνται στο εμπόριο, το κλινικό μασελάκι είναι εξατομικευμένο και εφάπτεται ακριβώς στη δομή της οδοντοστοιχίας. Έτσι, καλύπτει επαρκώς τα δόντια, χωρίς να ερεθίζει τα ούλα.
  • Στο ιατρείο. Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται σε μια συνεδρία. Αρχικά, ο ιατρός επιμελείται την οδοντοστοιχία του ασθενή, αποβάλλοντας κατάλοιπα πέτρας ή πλάκας. Στη συνέχεια, καλύπτει με μονωτικό υλικό τα ούλα έτσι ώστε να μην ερεθιστούν και τοποθετεί το λευκαντικό υγρό στα δόντια του ασθενή. Τέλος, η ενίσχυση της λευκαντικής ουσίας πραγματοποιείτε με ειδική λάμπα LED ή Laser. Με τη λήξη της συνεδρίας, ο ασθενής έχει έτοιμο το νέο του και αστραφτερό χαμόγελο.

Γενικές απορίες για τη λεύκανση

Πολλοί από εσάς που σκέπτεστε να κάνετε λεύκανση δοντιών, πιθανόν να αναρωτιέστε ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να το κάνετε. Στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν μια εποχικότητα της προτιμητέας περιόδου λεύκανσης. Συγκεκριμένα, οι εφτά στους δέκα ασθενείς κάνουν λεύκανση κατά την περίοδο Μάιο με Σεπτέμβριο.

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να λευκάνει τα δόντια του, είναι μια υγιής οδοντοστοιχία. Έτσι, όσοι ασθενείς αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα λ.χ. με τα ούλα τους, με παλιά σφραγίσματα, με γέφυρες κ.ο.κ., θα πρέπει πρώτα να επιμεληθούν της κατάστασης, σε συνεργασία πάντα με τον οδοντίατρο τους.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της λεύκανσης διαρκούν περίπου 1-2 χρόνια. Ωστόσο, για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα, ο ασθενής θα πρέπει να φροντίζει επιμελώς την υγεία της στοματικής του κοιλότητας καθώς και τις τροφές που καταναλώνει.

O ιατρός είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας. Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία του είναι το κλειδί για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ο Δρ Τσέλιος Αθανάσιος Χειρουργός – Οδοντίατρος με εξειδίκευση στην κλινική εμφυτευματολογία και την αισθητική οδοντιατρική, βρίσκεται δίπλα σας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Για ραντεβού ή πληροφορίες καλέστε στο 2108068650 ή στείλτε email στο tseliosthanasis@hotmail.com.