Περιοδοντίτιδα

Πως προκαλείται η Περιοδοντίτιδα ;

Σε ένα γενικό πλαίσιο, η περιοδοντίτιδα ή αλλιώς περιοδοντική νόσος μπορεί να προκληθεί από πληθώρα αιτιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • η κακή στοματική υγιεινή
  • το κάπνισμα
  • η ηλικία
  • η κληρονομικότητα

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκληθεί είτε μεμονωμένα από καθένα από τα παραπάνω παραδείγματα, είτε συνδυαστικά. Μία γενική, όμως, αλήθεια είναι πως ο μικροβιακός παράγοντας είναι η βασικότερη ένδειξη εμφάνισής της.

Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις και ποιες οι μορφές περιοδοντίτιδας;

Με βάση ένα σημαντικό δείγμα, έχει παρατηρηθεί πως σήμερα το 47% των ασθενών μας, παρουσιάζουν ενδείξεις πρώιμης, μέτριας ή εκτεταμένης έκτασης, περιοδοντίτιδα. Οι ηλικιακές ομάδες είναι, κατά κύριο λόγο, άνω των 37 ετών.

Η πρώτη βασική ένδειξη της περιοδοντίτιδας, είναι η παρουσία ουλίτιδας. Η δεύτερη, εκδηλώνεται με κοκκίνισμα και πρήξιμο των ούλων και πιθανόν διάφορων ελκώσεων τους και παρουσία αίματος.

Ενδέχεται να εξελιχθεί σε χρόνια περιοδοντίτιδα, η οποία είναι και η συνηθέστερη μορφή. Πρόκειται για μία μολυσματική και φλεγμονώδη αντίδραση των ιστών. Οι συγκεκριμένοι ιστοί βρίσκονται γύρω από τα δόντια και μπορεί να παρουσιαστεί προοδευτική απώλεια του περιοδοντίου και του φατνιακού οστού.

Επίσης, εμφανίζονται θύλακες και σε ορισμένα σημεία μπορεί να υποχωρήσουν τα ούλα.

Η σοβαρότητα και το μέγεθος των παραπάνω συμπτωμάτων, κατατάσσουν την περιοδοντίτιδα σε αρχική, μέτρια και γενικευμένη.

Ανάλογα με την παραπάνω κατάταξη, μπορούμε να έχουμε μέχρι και απότομη οξεία φλεγμονώδη αντίδραση των ιστών, περιμετρικά των δοντιών σε συνδυασμό με απώλεια του περιοδοντικού συνδέσμου.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας με LASER

Η κλινική καθημερινή πραγματικότητα του σύγχρονου οδοντιάτρου βελτιώνεται αισθητά. Η ελάχιστα παρεμβατική οδοντιατρική και η χρήση Laser ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων.

Η χρήση του Laser βρίσκει πολλές εφαρμογές στην σημερινή οδοντιατρική. Μία εξ’ αυτών είναι και η θεραπευτική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Ο συμβατικός τρόπος αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας οδηγεί σε αργή επούλωση, ράμματα, οίδημα κλπ. Εν αντιθέσει, με το  με το LASER, σε μόνο 4 επισκέψεις (1 ανά εβδομάδα ), επιτυγχάνεται ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς, αισθητά λιγότερος  πόνος, ελάχιστη παρουσία αίματος και οιδήματος. Εφαρμόζεται με λιγότερη αναισθησία και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτείται.

Έτσι λοιπόν, ακολουθώντας πίστα το κλινικό πρωτόκολλο, η θεραπεία με Laser χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Υψηλή αποδοχή από τον ασθενή
  • Συντομότερη ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας
  • Εξίσου καλά αποτελέσματα σε σχέση με τη συμβατική τεχνική
  • Μειωμένος πόνος και λήψη φαρμάκων μετεγχειρητικά

Συντήρηση μετά τη θεραπεία

Η συντήρηση μετά τη θεραπεία είναι το στάδιο που χρίζει μέγιστης σημασίας. Άλλωστε, το 50% της επιτυχίας της περιοδοντίτιδας είναι η μετέπειτα παρακολούθηση. Πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικές επισκέψεις στον αρμόδιο οδοντίατρο για καθαρισμό και επανέλεγχο. Σε επόμενο στάδιο και μετά το πέρα της θεραπείας, οι επισκέψεις στο οδοντιατρείο, προτείνεται να γίνονται ανά τρίμηνο και περιλαμβάνουν έναν απλό καθαρισμό.

Φυσικά, ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί εξειδικευμένα φαρμακευτικά προϊόντα για τη διατήρηση άριστης στοματικής υγιεινής, πάντα με βάσει τις οδηγίες του οδοντίατρου.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως η εφαρμογή της σωστής τεχνικής αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας, καθώς και η μετέπειτα παρακολούθηση, απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Ο οδοντίατρος Τσέλιος Θανάσης είναι κάτοχος Master Of Science in Laser Dentistry από το Άαχεν της Γερμανίας. Επικοινωνήστε μαζί του, για μία κατάλληλη καθοδήγηση και κατ’ επέκταση μία άριστη εξυπηρέτηση.

>